Leonidas Papagianis
"Det är lycka att sprida vilka vi är på Skolpartner, vi är inte bara ett företag som levererar hårdvara utan vi brinner för pedagogik och skolutveckling där vi skapar ett värde för att utveckla Sveriges viktigaste rum - klassrummet."
Our difference is you, Leonidas💜
Vänligen noter att detta samtal ägde rum 2020.
- Jobbat på Advania sedan augusti 2018.
- Jobbade som Business Developer, 2021, och idag som Sales Manager på Advania Skolpartner.
- Baserad i Malmö.
Hej Leonidas – hur är läget och hur har dagen varit?
Det är jättebra med mig, solen skiner idag! Men det är bra även om det regnar 😉. Jag hade morgonmöte med teamet, det gav en bra kickstart på dagen. Sen har vi inom Advania Skolpartner nu börjat med digitala challenges varje morgon för att fortsätta hålla bra kontakt med gruppen. Det behövs lite extra nu i novembermörkret. Så varje morgon presenterar jag en challenge för mina kollegor, det kan vara kopplat till vår affärsplan eller bara för att lära känna varandra, teambuilding och ha kul digitalt! Igår hade vi t.ex. en challenge där vi använde Praise, en funktion i Teams, där man ger beröm eller visar uppskattning till varandra, t.ex. "du är en bra lagspelare", tacka för något eller ge en personlig kommentar. Ett annat uppdrag var att rekommendera en serie eller film - passande nu i höstmörkret. Det är kul och har triggat igång gruppen. Det är viktigt att fortsätta ha kontakt. Så dagen började med en sån challenge och sen kundkontakt och möten. Sen i eftermiddag ska jag ha möte med en kommun kring event för skola och hur vi kan utveckla vårt partnerskap. Så ganska fullspäckat, ena dagen blir inte som den andra, det är stor variation!
Vad innebär din roll som Business Developer?
Det innebär att jag är skolansvarig inom mitt geografiska område: Skåne, Kalmar län och bitar av Halland. Jag möter kunderna i skolfrågor, både människor som jobbar centralt och ute i skolorna. Vi levererar allt från hårdvara till olika tjänster som verksamheterna är i behov av. Vi har ett helhetsperspektiv när det gäller IT och skolutveckling där vi gillar att jobba nära våra samarbetspartners. Allt handlar om att göra skillnad i klassrummet och för pedagogerna. Jag började för två år sedan. Då kände många inte till Advania inom skolvärlden. Caperio var kanske mer känt inom det området, men när Advania förvärvade Caperio 2017 har resan fortsatt här. Så de senaste två åren har det handlat mycket om att marknadsföra oss för att visa alla fantastiska saker som vi gör! Vi är ett bolag med bred kompetens, men med det sagt så har vi många specialister inom företaget som möter kunderna i deras frågeställningar.
Vi skapar olika events och workshops kring kreativt tänkande inom utbildning med hjälp av digitala verktyg. Jag utvecklade t.ex. "Advania Sessions" som vi körde i fyra städer: Malmö, Kristianstad, Halmstad och Göteborg. Vi höll i sessions/workshops kring pedagogik och även IT generellt med t.ex. Autopilot och Intune. Samtalen handlade om vikten av hårdvara i pedagogiska sammanhang, så att pedagoger kunde se värdet i hur produkterna kan användas, och varför. Vi hade även med oss våra tillverkare som deltagarna kunde träffa - Lenovo, HP, Dell, Acer och Asus. Det var väldigt lyckat och uppskattat!
Efter Advania Sessions, som var väldigt uppskattat, växte en idé om att genomföra ett event där deltagarna får utbildning via en aktivitet - det är mycket learning by doing. Jag pratade med min kollega Gunilla Möller, vår pedagogiska utvecklingsledare, som är fantastiskt kreativ. Planerandet landade i ett kundevent i augusti ute på Kalmar Slott där vi körde Escape Room med Googles digitala verktyg. Vi hade fyra olika rum med olika ämnen: matematik, engelska, geografi och historia. Det var både digitala och analoga uppgifter för att konkret se hur produkterna kunde användas. Det var mycket gamification, väldigt kul! Vi var ett team från Advania Skolpartner, en tillverkare, pedagoger och rektorer. Det var häftigt att göra det just på Kalmar Slott och extra kul var att lokalerna var gamla fängelsehålor. Såklart gjorde vi det Covid-anpassat med små grupper. Se filmen om det här!
Jag var även moderator med Gunilla när vi innan sommaren hade ett digitalt event tillsammans med Microsoft - "Så mycket mer". Det var helt kostnadsfritt där vi hade med framgångsrika pedagoger från hela Sverige för att inspirera hur man kan använda Microsofts verktyg till så mycket mer i undervisningen. Vi ville förmedla kunskaper och idéer för att förstärka lärarkårens kompetens som de kunde ta med sig in i klassrummet - det blir jag stolt över! I mitten av november kör vi eventet ”Så mycket mer” igen, en favorit i repris helt enkelt.
Dessutom är jag med och modererar och håller i ett annat online-event i slutet av november, 25/11 och 26/11, "Tillgänglighet på Ipad", där vi har bjudit in olika pedagoger som kommer att föreläsa och visa på hur man kan arbeta med barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer.
Det är så häftigt att genomföra de här eventen och vi har fått fina utvärderingar efteråt. Vilken styrka det finns i Advania Skolpartner, att man kan sprida kunskap på ett så nytt sätt. Det är lycka att sprida vilka vi är på Skolpartner, vi är inte bara ett företag som levererar hårdvara utan vi brinner för pedagogik och skolutveckling där vi skapar ett värde för att utveckla Sveriges viktigaste rum - klassrummet.
Men vi kör inte bara events och workshops utan vi har flera olika utbildningar. Här kan du läsa mer. Vi omvärldsbevakar mycket och utbildas i Microsoft, Google, Apple m.fl. för att kunna möta kunderna, föra dialog och skapa nära relationer.
Vad spännande det låter! Hur kom du egentligen i kontakt med Advania?
Jag har jobbat som lärare i 17 år, främst idrott och engelska, både kommunalt och privat. De senaste 4 åren i läraryrket hade jag IKT-ansvar, alltså att man driver digitaliseringsarbetet i skolan och utbildar kollegor, rektorer men framför allt eleverna. Så när jag jobbade på Academedia, som idag är en stor kund till oss, tipsade en annan IKT-kollega om mig till Advania som sökte efter en person i Syd. Så det var faktiskt Advania som kontaktade mig, väldigt kul!
Vad lockade dig att ta steget från läraryrket till Advania?
Jag gick generellt i en del tankar då om vad jag ville göra. Men jag trivdes väldigt bra på min skola där jag gjorde skillnad för elever och kollegor. Jag gillar "sharing is caring"-kulturen, att man kan sprida god kunskap. Så jag var inte så lättflörtad i början när de tog kontakt 😉. Men jag förstod att man på Advania kunde få möjligheten att få träffa både kommuner och privata skolor - och vara med och påverka. Det var lite det som gjorde att jag tog steget. Jag ville inte ångra om två år att jag sa nej till en tjänst, utan det kändes bättre att gå på något som egentligen var utlämnande och utmanande. Men jag kände att jag var redo att ta steget när jag var på topp. Jag sökte mig inte från något, men tyckte att det var viktigt att våga ta steget. Det var väl inte en dans på rosor första året. Det var en ny bransch och många nya begrepp. Men väldigt kul och ju mer jag lärde känna mina kollegor, desto mer trivdes jag!
Vi gör skillnad i klassrummet! Jag jobbade som lärare för att utveckla elever, och jag känner att jag fortfarande gör det tillsammans med Advania Skolpartner. Helt fantastiskt!
Vilket är ditt stoltaste ögonblick?
Jag blir som stoltast när jag möter den positiva responsen från pedagoger runt om i landet och kan hjälpa de med verktyg, arbetssätt och hela tänket kring pedagogik som de sen kan anamma i sina klassrum. Så det är allt jag har berättat egentligen. Jag är stolt för allt som gör skillnad i klassrummet. Det är kul att få vara en del och driva de här koncepten, att ha en dialog tillsammans kring pedagogik och skolutveckling. Ensam är inte stark utan man jobbar bäst i team. Det är en riktig wow-känsla när man tänker kreativt tillsammans. Min kollega och koordinator/marknadsansvarig för skola Jenny Palm har hjälpt oss oerhört mycket när Gunilla och jag har genomfört eventen. Det är kul att ha så kompetenta kollegor. Vi har en bra sammanhållning inom Skolpartner, det är högt i tak och vi hjälps åt. "There is no I in team." Lite klyschigt, men ändå så sant.
Vilka målsättningar har du med livet i stort?
Jag är en ganska enkel människa. Jag har jobbat som lärare innan och de här små grejerna som man märker gör skillnad, det räcker för mig. Men såklart viktigt med hälsa, familj och att alla har det bra. Absolut karriär, men… Det finns verkligen möjligheter att klättra inom Advania om jag skulle vilja, men återigen, jag brinner för att göra skillnad för just den här professionen och för eleverna runt om i Sverige. Det är tufft att jobba som lärare, men väldigt kul. Det är ett jobb som kräver mycket hos dig som person, både att strukturera och organisera men också att ha hjärta att höra eleverna och sina kollegor. Det är viktigt med bra relationer!
Hur har denna tid med Covid påverkat dig?
Det har såklart varit en speciell period. Jag är ensam i Syd och sen har jag kollegor i Göteborg, Örebro, Karlstad och Stockholm. Vid normaltider brukar jag åka upp ibland för att träffas fysiskt. Så det är tråkigt nu att jag inte kan träffa mina kollegor, men vi hörs dagligen. Det känns bra med våra morgonmöten i teamet om man behöver lyfta något. Det är roliga och trevliga möten och även informativa såklart. Det är viktigt för att hålla ihop gruppen.
Jag har haft möjlighet att åka in till kontoret i Malmö som har varit öppet, men det har gått lika bra att ta möten digitalt. Jag har kunnat driva på mina arbetsuppgifter och göra online-event som har varit väldigt lyckade. Så det har flutit på, dagarna bara går. Det är viktigt att kunna styra sin tid själv, kunna ta en promenad och syresätta hjärnan så att man är fit for fight. Men jag längtar till det här är över så att man kan träffas lite oftare.
Känner du att du har hamnat rätt med det du idag får göra på jobbet?
Ja, jag känner att jag lär mig mer och mer hela tiden. Jag är långt ifrån fullärd, men det har varit en stor utveckling. Mötet med nya människor, man får lära känna varandra, sina kunder och verksamheter, där man tillsammans tar nästa steg för att utveckla och tänka framåt. Det handlar också om att våga misslyckas och prova igen och igen. Fel är bra så länge man lär sig av det. Det utvecklar mig som individ!
Malmö, 2020-11-13