Stefan Ivemo

Nu Microsoft MVP inom Azure!

Om Stefan  • Började på Advania i januari 2020


  • Jobbar som Technical Architect på Knowledge Factory


  • Baserad i Västerås/Stockholm

Azure-expert på molnfri höjd… Hur är läget i dessa konstiga tider?

Det är bra tycker jag, med mig och familjen, men förfärligt och märkligt med allt som händer. Bott in mig mycket bra på hemmakontoret. Fungerar som sig bör. Vissa saker har faktiskt blivit bättre. Vardagsmiddagarna till exempel har ju förbättrats avsevärt. Snabbmakaroner och köttbullar har så att säga bytts ut mot lite mer avancerade rätter. Man får lite mer tid när man slipper pendla på dagarna. Bor ju i Västerås och jobbar mest i Stockholm. Vi har mycket roliga case just nu och kunderna verkar gå all-in till molnet i de här tiderna. Det utvecklar både kunderna och oss själva.

Och grattis! Precis utnämnd till Microsoft MVP inom Azure! Berätta.

Tack! Det har börjat sjunka in lite grann nu. Jag har under en längre tid bidragit med olika community aktiviteter med fokus på just Azure. Framförallt så har jag gjort många förbättringar av artiklar på docs.microsoft.com, alltså Microsofts officiella dokumentation som ligger öppen på GitHub för vem som helst att bidra till. Jag läser själv mycket på docs och har sett att det saknats en del kring de produkter jag jobbar mycket med, hittar jag något som kan förbättras så skickar jag in en uppdatering av artikeln. Sen så har jag sedan i slutet av augusti när Microsoft släppte sin första version 0.1 av Project Bicep varit väldigt aktiv runt just Bicep. Dels genom att bidra till det officiella projektet genom att skicka in kodexempel, snippets, uppdaterat dokumentation, lämnat feedback och rapporterat buggar. Dessutom har jag skapat en PowerShell modul för Bicep och lyckats få med mina kollegor i vår PwrOps-gruppering på tåget, och den har verkligen tagit fart den sista tiden. Den är just nu uppe i över 8000 nedladdningar vilket är superroligt! Sen har det blivit en hel del andra aktiviteter också.

I april blev jag nominerad till MVP utmärkelsen, då får man tillgång till en portal där man får fylla i alla sina community-aktiviteter det senaste året. Sedan dess har jag spänt gått och väntat på ett besked. Och så den 1 juni kom till slut det där mailet, kändes lite overkligt när det låg där i inkorgen.

Vad behöver kunderna hjälp med just nu?

Azure Enterprise Scale Architecture och framför allt nätverk. Många kunder ser ett växande behov av Azure, och antingen har de redan en miljö som börjar växa sig stor som de vill få ordning på eller så står de i startgroparna och vill göra rätt från början. Kunderna behöver mycket rådgivning på hur allt nytt bör sättas upp vad gäller design och arkitektur för att få en miljö som de kan växa i. Vi utgår mycket från Microsofts nya riktlinjer, men anpassar det efter kundernas behov och våra erfarenheter om vad som fungerar bra och mindre bra.

Och kan du hjälpa dem med det?

Absolut. Jag har arbetat med Azure på heltid nu i 6 år och känner att jag har mycket erfarenhet att dela med mig av från både små och stora miljöer, är mer eller mindre uppvuxen i molnet.

Hur kom du i kontakt med Advania?

Enheten Knowledge Factory har alltid varit en toppspelare och verkat under en lång tid i konsultvärlden i Sverige. Jag har några bekanta som jobbat här länge och som jag sett upp till mycket. Janne, en av våra Captains, erbjöd mig en kopp kaffe här i Västerås och på den vägen är det.

Vad lockade Janne dig med när han tog kontakt?

Ja, vad sa han? Han erbjöd en gratis kaffe. Det behövdes inte så mycket mer än så när den typen av företag kontaktar dig för ett jobb på en specialistenhet. Ja, han hade köpt bullar också faktiskt.

En specialistenhet säger du, vad är din specialitet?

Att hjälpa våra kunder med sin molnresa, mest Azure men känner mig bekväm med Multicloud där publika och privata moln möts och där olika molntjänster synkas. Jag har en bred grund att stå på inom Microsofts produktflora, både inom M365 och Azure. Det jag snöat in på helt nu är dock Azure, Microsofts molntjänst med alla tjänster runtomkring. Framför allt infrastrukturdelarna där governance och security blir viktiga sidospår. Jag känner också att jag är en sorts specialist på matlagning och då framför allt surdegspizza som jag gått all-in för nu under pandemin. Har försökt baka minst en pizza i veckan sedan en tid tillbaka... Sen blir det lite golf och racketsport på det. Kämpar främst med att hålla mitt handikapp.

Vilken är favoritpizzan och vad är ditt nuvarande handikapp i golf?

Med bra råvaror behövs inte så mycket extra. En riktigt bra Margarita, med en bra surdegsbotten, tomatsås gjord på San Marzano-tomater och sen buffelmozzarella på det och några basilikablad. Golfsystemet är omgjort så nu har jag HCP 6. Som sagt kämpas det lite med det, då det svänger fram och tillbaka efter varje runda nuförtiden. Tiden är knapp.

Hur håller du dig uppdaterad med allt nytt som kommer på marknaden?

Faktiskt genom att jobba med det senaste. Att följa rätt personer och konton blir mer och mer viktigt. Vissa forum vill man följa för att bli uppdaterad. Microsoft har också blivit mycket bättre på att hålla dokumentation på docs.microsoft.com uppdaterad. Sen har vi Project Bicep där Microsoft har låtit alla ta del av arbetet från ett väldigt tidigt stadium, källkoden ligger helt öppen på Github och vem som helst får vara med och bidra med allt från feedback till att koda. Men det bästa sättet är att lära sig genom att jobba med det. Jag har svårt för att trycka in teori utan att faktiskt ha något praktiskt att utföra. Följer lite bloggar också.

Du följer bloggar och forum, har du egen blogg?

Jag det har jag, den hittar man på https://blog.ivemo.se. Den fick nytt liv under förra året, sen har jag inte varit superaktiv med artiklar. Jag ser ofta ett större värde i att göra skillnad där man når ut till flera såsom docs.microsoft.com. Jag själv börjar ofta med att läsa där innan jag letar efter info på bloggar. Sen räcker inte alltid tiden till när man gör så mycket annat. Men det kommer nog att komma lite mer material inom kort.

Har du någon förebild som du själv följer?

Inte någon specifik person som jag vill nämna men det är framför allt på Twitter som jag hämtar information, det är min livlina och vän. Produktgrupperna på Microsoft är bra att följa.

Vad blir du stolt över i livet?

Jag är stolt över mig själv att jag har tagit mig dit jag befinner mig i yrkeslivet. Jag är självlärd och har byggt på mig mycket kunskap under alla år. Det börjar ge resultat och det kan göra mig stolt. Jag är också otroligt stolt över min familj.

Om du skulle välja ett drömuppdrag hur skulle du beskriva det?

Att få komma ut till en kund och sätta igång med att implementera Enterprise-Scale Architecture. Anpassa efter kundens behov och sedan sätta upp allting från grunden. Vilket är det som jag gör idag hos mina kunder. Och självklart bygger vi allt med Bicep, automatiserar och hanterar hela miljön med infrastruktur som kod. Är väldigt kul att köra teamleveranser vilket är roligare som konsult, och så skapar det ett mervärde för kunden som får saker på plats snabbare och får en högre kvalitet då det finns fler hjärnor bakom.

Vad har du för målsättningar i livet?

Ja du, målsättningar i livet. Jag håller på att styra om till att koda mer och mer, genom att lära mig flera språk som Python och C#. Är riktigt kul och jag tror att framtiden för oss som har en infrastrukturbakgrund är att bli mer hybrida. Det finns ett tomrum mellan Dev och Ops, och det vill jag fylla. Sen att få barnen att växa och bli större så att man får lite mer tid. Drömmer om att köpa ett torp eller sommarställe i närheten av badvatten med skogsmark, det skulle inte skada. Det är en målsättning att skaffa det. Det vore väldigt trevligt.

Det måste vara svårt att kombinera privatliv med arbetsliv när man brinner för jobbet så mycket som du gör?

Ja, det stämmer. Det svåra nu när man har en 2-åring och en 5-åring är ju att prioritera tiden när de sover, alltså efter 20:00 på kvällen. Uppdragen är viktiga för mig som specialist och det betyder också att jag behöver anpassa mig med kunden och se till att kunna få flexibla arbetstider. Det fungerar alldeles ypperligt i dessa tider med mycket Work-from-home.

Kan du avslöja någonting som få vet om dig?

Har extremt gröna fingrar. Det är det inte alla som vet. Kanske inte just blommorna i fönstret men grönsaksodling har jag koll på.

Sommaren gör sig påmind och har precis välkomnat utslagna blad i solsken. Har du några planer i sommar?

Inga planer alls just nu. Ska försöka spela så mycket golf jag bara kan, har lite renoveringar att göra här hemma. Vi tar det som det kommer.

Så för att summera, känner du att du hamnat rätt med det du får göra på jobbet?

Absolut, jag har aldrig haft så roligt på jobbet som jag har just nu! Det finns alltid någon att bolla med om man kör fast eller om man vill få feedback på något nytt man har skapat. Kombinationen av utmanande uppdrag och kompetenta kollegor har fått mig att utvecklas väldigt mycket det senaste året.

 

Västerås, 2021-06-18

Join Knowledge Factory

💪

Om du letar efter spännande projekt, en bra arbetsmiljö och fantastiska kollegor - kom och gör oss sällskap! Vi strävar efter att vara den bästa arbetsplatsen i landet!

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor

text