Kajsa André

"Security är ett snabbt växande affärsområde, och att våga satsa på en udda fågel med lite annorlunda bakgrund tycker jag är häftigt."

Om Kajsa


  • Började på Advania 1 april 2020

  • Jobbar som Information Security Consultant inom affärsområdet Security

  • Baserad på kontoret i Norrköping

Hej Kajsa - hur är läget och hur har dagen varit?

Det är bara bra. Mycket möten hela morgonen, tiden bara rusar iväg!

 

När började du jobba på Advania?

Jag kom in den 1 april 2020, så snart exakt ett år sedan. Det känns som att tiden har gått extra fort under Corona, dagarna flyter liksom ihop på ett annat sätt.

 

Hur har det funkat att komma in som ny under pandemin?

Det har varit annorlunda – men gått bra ändå! Onboardingen har varit bra trots att jag suttit hemma. Sen har jag haft fantastiska kollegor i teamet som varit så hjälpsamma. Alltid varit kontaktbara via Teams och när man ringer, så jag har haft möjlighet att ställa massa frågor. Att lära känna sina kollegor över Teams är verkligen annorlunda men det har ändå funkat bra. Det ska bli kul när man kan vara mer på kontoret för att träffa alla på riktigt! Det ser jag verkligen fram emot. 

 

Din titel som Information Security Consultant – vad innebär den egentligen?

Att vara informationssäkerhetskonsult låter ganska specifikt men det är väldigt brett. Jag får jobba med väldigt olika saker kopplat till att skydda informationstillgångar på ett eller annat sätt. Uppgifterna är väldigt varierande, allt från att utföra riskanalyser och informationsklassning, till att arbeta med GDPR och utbildning – ja, som sagt, väldigt brett! Under min relativt korta tid här på Advania har jag fått chans att arbeta med en stor variation av uppgifter både internt och externt. 

Jag medverkade som revisor i vår internrevision för ISO 27001 förra året, och även i år igen vilket är och har varit väldigt intressant och lärorikt. Det har varit ett väldigt bra sätt att lära sig mer om organisationen, plus att man kommer i kontakt med personer som man vanligtvis inte har så mycket kontakt med.  

 

Vad är roligast då?

Oj, den var jättesvår. Allt har sin tjusning i och med att jag är ny. För varje ny och utmanande uppgift är det en härlig känsla när man tar sig framåt. Resan dit är rolig och jag lär mig så mycket på vägen!

 

Du skickade ut en internutbildning till alla medarbetare på Advania också, eller hur?

Ja, precis – om phishing! Det är en del av vår årsplan för ISO 27001, att utbilda alla våra medarbetare i just phishing och helt enkelt öka medvetenheten. Vad man ska tänka på, hur man upptäcker det osv. Det var vår CISO som frågade om jag ville göra den och det ville jag ju absolut – det är väldigt aktuellt med phishing! Det är många som jobbar hemifrån i dessa tider, tidigare har man kanske kunnat förankra saker och ting när man springer på varandra i korridorerna, men inte längre. Vi förlitar oss mycket på mejl och därför är det viktigt att vara uppmärksam.


Ser ni att det har ökat nu i Coronatider?

Ja, absolut. Vi ser en global ökning av phishingattacker så det är verkligen viktigt att belysa problemet. Det är en del av jobbet, att försöka hänga med i allt som händer på olika områden i omvärlden – saker och ting förändras så himla snabbt. Som Schrems II-domen gällande Privacy Shield t.ex. kom ganska hastigt, då gäller det att hänga med i allt som händer och sätta sig in i det. Det finns ingen risk att man får långtråkigt på jobbet – det finns alltid nytt att göra och mycket att lära sig!

 

Hur hittade du till Advania och hur kommer det sig att du började här?

Det är verkligen en slump! Jag har pluggat statsvetenskap och hade egentligen inte någon tanke på IT-branschen. I slutet av mina studier så skrev jag en uppsats om hotbilder och om säkerhetspolitik, som jag fastnade för och tyckte var väldigt intressant! Precis innan examen stötte jag på en bekant, Michael Andersson som jobbar med IT-säkerhet på Advania. Jag berättade då om min uppsats och vi började prata om hur hotbilder förändras och vikten av informationssäkerhet. Han kontaktade mig några veckor senare och introducerade mig på riktigt för Advania och jag åkte till Stockholm för att träffa Rania Ibrahim. Någon månad senare så började jag jobba här 😊

Jag kastade mig in i det utan att ha en tydlig bild av hur det faktiskt skulle vara. Jag visste heller inte så mycket om IT-branschen innan, men det är så mycket mer än vad jag kunnat ana. Det finns många områden och just informationssäkerhet känns väldigt spännande!

Innan jag började plugga statsvetenskap så gick jag på collage i USA, där med Criminal Justice som major. Tanken var att arbeta med utredning eller som analytiker. Innan hade jag precis träffat min sambo så efter ett år flyttade jag hem till Sverige igen och började studera statsvetenskap som är väldigt brett – och efter det så hamnade jag här haha. Det blev ett perspektivbyte, istället för att utreda skada som redan skett så arbetar jag nu med att motverka potentiella hot i ett tidigare skede. Det blev lite annorlunda – men bra!

 

Vilket är ditt stoltaste ögonblick?  

Vilken svår fråga! Men innan jag började plugga och allt, så var min plan att satsa på en karriär inom galoppsport. Jag har så många fantastiska minnen från den tiden, men jag fick tyvärr lägga den karriären på hyllan. Det är en riskfylld sport och till slut var skadorna för många. Men mitt stoltaste ögonblick är nog ändå när jag hade varit med om en svår olycka, många trodde jag skulle sluta där och då, men jag lyckades efter några månader kämpa mig tillbaka igen. Att då få rida galopphästar åt en känd tränare på banan i San Francisco – DET är nog mitt stoltaste ögonblick ändå.

 

Så du har alltså bott i USA ett tag?

Ja, i omgångar. Jag började som utbytesstudent i gymnasiet. Sen flyttade jag tillbaka för att hålla på med galopphästar. Vidare till Kanada i ett halvår för hästarna. Efter att jag lagt galoppen på hyllan, så studerade jag som sagt ett år i USA. Så totalt har jag spenderat ungefär 4–5 år i USA. Men nu är jag stationerad i Norrköping 😊

  

Vilka målsättningar har du med livet i stort?  

Jag har alltid haft som mål att uppleva så mycket som möjligt i livet. Att samla på mig så mycket erfarenhet som det bara går. Jag vill leva livet fullt ut. Jag har alltid tyckt det är spännande att ge mig in i nya saker och är inte så rädd för det, trots att det kan vara nervöst och skrämmande i stunden. Det är nog därför jag hamnade här!

 

Hur har denna tid med Corona påverkat dig?  

Jag är så trött på Corona överlag nu och vill bara att det ska vara över. Men generellt går det bra, det funkar och jag kan fokusera på jobbet trots att jag sitter hemma. Det hade nog dock ibland underlättat som ny att stöta på lite fler kollegor, så man kan ställa sina frågor över en kaffe eller så. Det är just det där spontana som man saknar. Annars funkar det rent praktiskt med alla möten över Teams, däremot skulle det vara kul att träffa kunderna och faktiskt vara fysiskt närvarande. Ibland är det lite klurigt att skapa sig en konkret bild över hur saker och ting är uppbyggt utan att vara på plats. Men genomgående så funkar det ändå bra!  

 

Känner du att du hamnat rätt i det du får göra idag, när du kastade dig in i Advania?

Ja, det tycker jag! Det är så utvecklande och samtidigt utmanande. Man får chans att utvecklas så mycket, vilket känns helt rätt för mig. Det är ett snabbt växande affärsområde, och att våga satsa på en udda fågel med lite annorlunda bakgrund tycker jag är häftigt. Det genomsyrar Advania generellt tycker jag – ett spännande företag där man vågar satsa lite helt enkelt!

 

Norrköping 2021-02-26

💪

Om du letar efter spännande projekt, en bra arbetsmiljö och fantastiska kollegor - kom och gör oss sällskap! Vi strävar efter att vara den bästa arbetsplatsen i landet!

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor

text